SchrijversAcademie op volle toeren

Twee en een half jaar geleden ging ik aan de slag als coördinator van SchrijversAcademie. Voor wie zich iets bij de functie wil inbeelden: ik ben een schooldirecteur in het klein van een schrijfopleiding in het volwassenenonderwijs voor – oorspronkelijk – zo’n vijftig studenten.

Dit eerste halve lustrum is een periode geweest van veel werken achter de schermen. We hebben ons de vraag gesteld hoe SchrijversAcademie een duidelijker plek kan krijgen in het – ik mag gerust zeggen – boomende landschap aan schrijfopleidingen in Vlaanderen. Wat volgde, was een hervorming. De oorspronkelijk vierjarige, brede opleiding (je kreeg les in zowel proza, poëzie als theater/scenario) werd opgesplitst in drie delen:

– In de eenjarige opleiding Basisjaar literair schrijven proef je van de verschillende literaire genres en word je je bewust van je eigen schrijven;

– Aan SchrijversAcademie laten we schrijvers toe met literaire kwaliteit én met een literair project. Twee jaar lang krijg je dan begeleiding om die roman, gedichten- of verhalenbundel, … te realiseren;

– De beste eindwerken na twee jaar SchrijversAcademie gaan in een extra Publicatiejaar op zoek naar een uitgever;

Wie visueel aangelegd is, herkent hier een piramidestructuur in. Eens deze structuur op volle toeren draait, begeleiden wij (de docenten, de medewerkers van Creatief Schrijven en ikzelf) een goede honderd studenten.

Waar staan we vandaag? Vorige week startte het eerste jaar van SchrijversAcademie ‘nieuwe stijl’, net als de tweede editie van het Basisjaar. Kortom, de eerste zaden zijn geplant om over enkele jaren te oogsten. Ik heb mee geselecteerd wie er tot SchrijversAcademie toegelaten werd en het geeft me nu al een kick om te weten wat we over twee-drie jaar van moois mogen verwachten. En ja, als directeur mag het misschien niet en er is de neutraliteit en iedereen moet – en zal! – evenveel kans krijgen, maar van enkele projecten kan ik simpelweg niet wachten tot ik ze in handen heb, zo boeiend vind ik ze.

Ik ga vanaf nu meer bloggen over mijn werk. Over de lezingen in het basisjaar. Over de studenten. Over al het werk dat wereldkundig mag gemaakt worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *