in poëzieworkshops

Poëzie schrijven doe je niet in afzondering. Ik herhaal: niet in afzondering. Okee, je moet je op een bepaald ogenblik mentaal van de wereld afsluiten om in de wereld van de woorden te huizen en die waar nodig te verbouwen. Maar de mening van de lezer is, ook tijdens het schrijven, een ondergewaardeerd en even belangrijk onderdeel van het schrijven. Wie zit er naast jou mee te kijken? Met wie spreek je een gedicht door? Zoek je een ervaren poëzielezer die je zegt waar het op staat?

Ik ben zo’n ervaren lezer. Ik heb ook de nodige ervaring met het begeleiden van dichters doorheen het hele schrijfproces. In 2007-2008 volgde ik de schrijfdocentenopleiding van Creatief Schrijven vzw. Sinds 2008 geef ik poëzieworkshops. Ik sta hierbij open voor alle niveaus. Een groep beginnende schrijvers zonder voorkennis die naar een eerste gefundeerde mening over hun schrijfsels verlangen, kan bij mij terecht. Maar ook de gevorderde dichter mag mij contacteren voor detailcommentaar op zijn of haar werk of voor een poëticaal gesprek.

Voor het vormingsveld ontwikkelde ik drie formules voor beginners:

Poëziecursus van vijf of zes avonden

Een groep poëzieliefhebbers komt vijf of zes avonden voor drie uur samen. We beginnen met kleine schrijfopdrachten en bouwen stap voor stap op tot grotere gedichten, zowel in vrije vormen als in meer vastgelegde vormen. Je krijgt ook grondige feedback op de gedichten die je in die periode schrijft. Onderweg leer je je zintuigen in te zetten en ontdek je het belang van ritme en herhaling voor de poëzie. Deze cursus kan gekoppeld worden aan een toonmoment of een kleine publicatie na de laatste les.

Weekendwoordenbad

Een weekend lang poëzie schrijven en bespreken. We dompelen ons twee dagen onder in poëzie. We schrijven poëzie, praten over de technische aspecten van het dichten en leren ook het belang van het durven herwerken van je werk. De deelnemers krijgen bovendien grondige feedback op vooraf doorgemailde gedichten en op hun tijdens het weekend geschreven werk.

Groepsgedicht: speciaal voor organisaties en bedrijven

Wil je aan je werknemers of aan je groep vrijwilligers iets speciaals schenken? Waarom niet een gedicht? Ik begeleid een groep in een workshop van 2 uur van nul tot een gedicht speciaal op maat van jouw organisatie of bedrijf. Aan de hand van ieders eigen ideeën en zinnen ontstaat er, met wat magie van het moment, een groepsgedicht dat later de trots van je organisatie wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *